Karmelowa tarta z jagodami – bez pieczenia

Karmelowa tarta z jagodami - bez pieczenia

Przyszedł weekend i można pozwolić sobie na odrobinę słodyczy. Miałem ochotę na coś słodkiego, ale aby nie trzeba było na przygotowanie ciasta poświęcić zbyt wiele czasu – zwłaszcza, że pogoda w weekend dopisała i szkoda marnować go w kuchni.

W gazetce z przepisami znaleźliśmy przepis na tartę bez pieczenia, ale w kuchni nie może być dwóch identycznych dań, dlatego przygotowaliśmy ją zmieniając odrobinę składniki.

Składniki na karmelową tartę z jagodami

  • herbatniki (200g)
  • wiórki kokosowe (100g)
  • masło (100g)
  • serek waniliowy (500g)
  • masa kajmakowa (1 puszka)
  • śmietana 12% (3 łyżki)
  • jagody (250g)
  • żelatyna (1 łyżka)

Przepis na karmelową tartę z jagodami

Herbatniki kruszymy na drobne kawałki i mieszamy w wiórkami kokosowymi. Następnie łączymy z roztopionym w rondelku masłem i wykładamy tak przygotowaną masą formę do tarty. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

W misce mieszamy serek waniliowy, masę kajmakową i śmietanę. Jak składniki się połączą dodajemy rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę. Przed dodaniem żelatyny proponuję najpierw ją zahartować, czyli do kubka z żelatyną dodajemy dwie łyżki masy, mieszamy i dopiero dodajemy do naszej masy.

Całość mieszamy i przelewamy na nasz spód z herbatników.

Umyte i przeprane jagody układamy na wierzchu i odstawiamy całość aby odrobinę stężało. Następnie wstawiamy na ok. 3 godziny do lodówki.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.