Jak zrobić domowe sushi?

Razem z Madzią uwielbiamy sushi :) Miałem wolną niedzielę, więc postanowiłem przygotować domowe sushi. Wbrew pozorom przygotowanie sushi nie jest trudne, jednak wymaga od nas odrobinę czasu 2-3 godzinki :)

Chyba najważniejszym elementem domowego sushi jest świeży filet z łososia. Zanim przystąpicie do przygotowania sushi znajdźcie sklep, w którym kupicie świeżą rybę.

Kolejnym istotnym elementem w przygotowaniu sushi jest ryż. Tym razem postanowiłem przygotować go w multicooker. W tym urządzeniu jest funkcja gotowania ryżu, więc  ją przetestowałem :)

Ryż do sushi w multicookerze - przygotowanie:

  1. Miarką odmierzamy odpowiednią ilość ryżu.
  2. Ryż dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
  3. Umyty ryż wkładamy do multicookera i zalewamy wodą do odpowiedniego poziomu (poziomy są zaznaczone w misce multicookera).
  4. Ustawiamy program RICE i czekamy 40 minut - ryż będzie gotowy:)
  5. Do ryżu dodajemy zaprawę do ryżu.

dla osób nie mających multicookera:

  1. Miarką odmierzamy odpowiednia ilość ryżu.
  2. Ryż dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
  3. Umyty ryż przekładamy do garnka, a następnie zalewamy wodą w proporcjach
    1 szklanka ryżu - 1 1/3 szklanki wody.
  4. Po zagotowaniu zmniejszamy gaz. Od tego momentu gotujemy ryż przez ok. 10 minut pod przykryciem.
  5. Po ugotowaniu ryżu, zostawiamy go cały czas pod przykryciem przez 15 minut.
  6. Do ryżu dodajemy zaprawę do ryżu.

Zaprawa do ryżu - przygotowanie:

  1. W rondelku podgrzewamy (NIE GOTUJEMY) 6 łyżek octu ryżowego z 2 łyżkami cukru i 1 łyżeczką soli. Całość dokładnie mieszamy.

Następnie ryż przekładamy do bambusowej miski i zostawiamy pod przykryciem do przestygnięcia.

Domowe sushi - przygotowanie:

  1. Na nori układamy cienką warstwę ryżu pozostawiając z jednej strony cienki paseczek bez ryżu.
  2. Na jednym końcu układamy składniki, które mają się znaleźć w naszej rolce sushi czyli np. łosoś, zielony ogórek, rzodkiew marynowaną, paluszki krabowe. Składniki te możemy dowolnie ze sobą mieszać, ale pamiętajmy aby używać tylko jednego rodzaju ryby w jednej rolce.
  3. Następnie przy pomocy maty bambusowej zawijamy nasze sushi.

Sushi podajemy razem z sosem sojowych, marynowanym imbirem i japońskim chrzanem wasabi.

Jak zrobić domowe sushi Jak zrobić domowe sushi

Dodaj komentarz.

Zostaw komentarz

Przeczytaj poprzedni wpis:
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Papryka to warzywo najczęściej kojarzone z przyrządzaniem surówek i sałatek. Tymczasem papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem to pyszne, sycące i ... czytaj...

Zamknij