Jak przygotować sushi

Rodzaje sushi

Sushi jest rodzajem tradycyjnej potrawy kuchni japońskiej, jest odmianą sashimi, czyli sposobu serwowania surowego mięsa różnego rodzaju. Sushi to sposób serwowania ryb, owoców morza, wodorostów oraz warzyw i owoców. Ma wiele różnych nazw w zależności od użytych składników i sposobu ich łączenia. Dobrze przygotowane sushi to sztuka wymagające wielkiej precyzji i doskonałej znajomości składników. Niezależnie od tego, istnieje kilka żelaznych zasad jego przygotowywania, które ułatwią amatorom początki.

Zanim zabierzemy się do robienia sushi, warto przygotować wszystkie składniki tak, aby wszystko było bezwzględnie pod ręką, w odpowiedniej konsystencji, abyśmy nie musieli w trakcie składania potrawy niczego dorabiać. Ryż ugotowany i ostudzony, wszelkie dodatki pokrojone na paseczki, sosy i przyprawy w miseczkach pod ręką.

Sushi to przede wszystkim dobrze dobrany i przygotowany ryż. To on bowiem, odpowiednią konsystencją, gwarantuje że forma sushi pozostanie taka, jak chcemy. Do sushi nada się każdy rodzaj krótko ziarnistego i kleistego ryżu. Po dokładnym wypłukaniu i ugotowaniu, należy go dokładnie wystudzić.

Nori – niezbędne do każdego sushi

Jeśli chcemy przygotować sushi w kształcie rolek to potrzebne nam będzie nori – algi sprasowane na cieniutką jak papier matę. Musi ona być dobrej jakości aby nie kruszyła się ani nie była wilgotna i gumowata.

Wszelkie dodatki, szczególnie rybne muszą być bezwzględnie świeże, do spożycia przygotowane na bieżąco, tylko i wyłącznie z najwyższej jakości świeżych składników. Nie może być mrożone, ani przechowywane dłużej niż kilka godzin.

Rodzaje sushi

Nigiri-sushi

W przypadku nigiri-sushi dodatki układane są na wałeczku z ryżu – nie ma tu nic skomplikowanego.

Maki-sushi

Maki-sushi to doskonale rozpoznawalne rolki z ryżu i dodatków owiniętych w nori. Na nori układamy warstwę ryżu, pomagając sobie lekko zwilżonymi dłońmi (miseczka z woda powinna być pod ręką), a na nim wybrane dodatki i przyprawy. Do zrolowania potrzebna jest mata, najlepiej bambusowa i dla wygody owinięta folią spożywczą. Za jej pomocą zwijamy sushi, jak roladę, a następnie kroimy na plastry bardzo ostrym nożem. I natychmiast podajemy, na deseczce, z pałeczkami lub bez.

 

P.S. Moje sushi wygląda tak, jak na zdjęciu powyżej :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.