Jak gotować ryż

Jak gotować ryż

Gotowanie ryżu jest proste jedynie z pozoru. Często zdarza się tak, że kucharze lub osoby wprawione w gotowaniu popełniają błędy, których konsekwencje to niewłaściwy smak lub konsystencja ryżu. Najtrudniej gotować ryż sypki, a najłatwiej w torebkach. Sprawdź jak gotować ryż.

Jak gotować ryż

Ryż w torebkach wrzucamy do gotującej się już wody i kontrolujemy czas. Odmian ryżu jest bardzo wiele – popatrzmy więc na czas gotowania sugerowany na opakowaniu. Warto od czasu do czasu przesuwać torebkę, by nie przywarła do garnka. Sposobów gotowania ryżu sypkiego jest wiele.

Zawsze jednak gotujemy go z dodatkiem soli i oliwy. Ryż należy wrzucić do gotującej się wody i gotować 15-20 minut pod przykryciem.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.