Jak dobrać wino do potrawy

Jak dobrać wino do potrawy
pixabay.com

Jakie wino zaserwować do poszczególnych potraw i w jakiej temperaturze je przechowywać – to twardy orzech do zgryzienia dla osób organizujących świąteczny obiad lub romantyczną kolację.

Wino i podawane dania muszą być w równowadze – ani jedno ani drugie nie może dominować lub przytłaczać. Wino ma być uzupełnieniem do serwowanej potrawy, a jego zadaniem jest podkreślenie jej smaku. Jest to po prostu swoisty tandem. Dobór może okazać się o tyle trudny, że zarówno podawana potrawa, jak i wino muszą pokazać swoje zalety i ucieszyć podniebienie gości.

Jak dobrać wino – Czym zatem się kierować? – Warto po prostu eksperymentować?

Nie zapominajmy jednak, że są sprawdzone zasady, które sprawdzą się przy każdym posiłku. Do większości dań pasują wina wytrawne oraz szampany. Jeśli natomiast ktoś planuje podać niebieski ser pleśniowy, może zdecydować się na podanie słodkiego wina.

Wbrew powszechnie krążącym mitom, podawane wina nie mogą mieć temperatury pokojowej. W naszych ciepłych mieszkaniach panują zwykle temperatury przekraczające 20 stopni, co na pewno zepsuje smak każdego wina. Im bardziej wino jest owocowe i młode, tym powinno być chłodniejsze. Jeżeli wino jest bogate i dojrzałe, powinno być cieplejsze.

Temperatura nie powinna jednak nigdy przekroczyć 18 stopni Celsjusza.

Czerwone wina powinny mieć temperaturę oscylującą w granicach 15-16 stopni, a białe – 10-12.

1 Comment

  1. Uwaga dotycząca temperatury wina jest trafna. Zazwyczaj wina czerwonego nie podaje się schłodzonego, jednakże wielu francuzów tak robi. Białe wino działa orzeźwiająco jeśli jest lekko schłodzone, a jego walory smakowe są pogłębiane.
    super wpis
    pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.