Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Święta Wielkanocne już za nami, na naszych stołach królowały jajka faszerowane pod różną postacią. Ile kucharzy tyle rodzai farszy :) Nasza propozycja farszu jest niezmiernie prosta w wykonaniu, a co ważniejsze pyszna :)

Jajka faszerowane to nie tylko przystawka na świąteczny stół, ale także świetna dekoracja stołu na każdą okoliczność, przyjęcie, imprezę.

Jajka faszerujemy tak na prawdę wszystkim – tuńczykiem, łososiem, pieczarkami, serem żółtym :)

Jajka faszerowane – składniki:

  • 6 jajek
  • 70g sera żółtego (w kostce)
  • 50 g szynki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Jajka faszerowane – przepis:

  1. Jajka gotujemy na twardo, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy je ze skorupek i kroimy na pól. Ze środka wydrążamy ostrożnie żółtko i przekładamy na miseczki.
  2. Żółtka ugniatamy widelcem
  3. Szczypiorek drobno siekamy i przekładamy do miseczki z żółtkami.
  4. Szynkę kroimy w BARDZO drobną kosteczkę i dodajemy do żółtek.
  5. Ser żółty ścieramy na tarce na małych oczkach i dodajemy do pozostałych składników.
  6. Wszystko dokładnie mieszamy z 2 łyżkami jogurtu naturalnego i majonezem. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  7. Jajka faszerujemy przygotowanym farszem i wstawiamy przed podaniem na godzinę do lodówki.

Tak przygotowane jajka faszerowane możemy w ramach dekoracji posypać odrobiną drobno posiekanego szczypiorku.

Jajka faszerowane

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.