Jajecznica z oliwkami

Jajecznica z oliwkami - gotowe danie

Porządne śniadanie to podstawa, aby dobrze zacząć każdy dzień. Ostatnio bardzo dużo jem oliwek i dlatego wprowadziłem je też do śniadania. Postanowiłem sprawdzić czy zjadliwa będzie jajecznica z oliwkami z odrobiną posmaku pomidorów.

I jak się okazało wyszedł naprawdę bardzo ciekawy smak, ale oczywiście tylko dla osób, które lubią oliwki. A tych którzy ich nie lubią powinni chociaż spróbować przepisu.

Czas wykonania: szybko
Poziom trudności: łatwa
Liczba porcji: 1-2 porcja

Jajecznica z oliwkami- składniki:

  • 3 jajka
  • oliwki
  • koncentrat pomidorowy
  • cebula
  • parówka (inna wędlina)
  • smalec
Jajecznica z oliwkami - składniki

Jajecznica z oliwkami- przepis

Na początku roztapiamy smalec na patelni, możemy użyć też masła, jednak w przypadku smalcu smak jest o wiele ciekawszy. Następnie wrzucamy na rozgrzany tłuszcz posiekaną cebulę i pokrojoną parówkę (ewentualnie inną wędlinę) i podsmażamy przez chwilę, do momentu kiedy cebula się zeszkli.

Kolejnym krokiem jest wbicie na patelnię 3-4 jajek, pamiętajmy o zmniejszeniu płomienia pod patelnią. Dorzucamy oliwki i łyżkę koncentratu pomidorowego, aby nadać jajecznicy posmak pomidorów, możemy również doprawić ją odrobiną bazylii, pomidory i bazylia to doskonałe połączenie.

Wszystko mieszamy i smażymy do momentu kiedy jajecznica nam się zetnie.

Jajecznicę podajemy od razy po smażeniu, także dobrze jest przygotować kanapki, chlebek z masłem jeszcze przed rozpoczęciem smażenia.

Jajecznica z oliwkami - smażymy cebulę

Jajecznica z oliwkami - dodanie oliwek

Jajecznica z oliwkami - dodanie pomidorów

Jajecznica z oliwkami - smażenie jajecznicy

Jajecznica z oliwkami - gotowe danie

4 Comments

  1. Hmm… wizualnie nie urzeka. Poza tym nigdy chyba bym nie zrobił jajecznicy z parówką… Jak już robiłem z wędliną to najlepiej z kiełbasą i na bazie wytopionego z niej tłuszczu.

    Trafiłem tu, bo szukałem opinii, czy w ogóle da się jeść jajecznicę z oliwkami. Zaimprowizowałem po swojemu – posiekałem pomidorki koktajlowe, oliwki, wlałem na patelnię kilka kropel oliwy i wrzuciłem wszystko, aby się delikatnie podsmażyło. Doprawiłem odrobiną soli (staram się ograniczać), pieprzem i chili. Potem wiadomo, jajeczka i na talerz. Smak oliwek nawet nie był specjalnie dominujący, a całość bardzo stonowana. Polecam
    http://www.szymonslowik.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.