Jajecznica z boczkiem

Jajecznica z boczkiem

Śniadanie to jeden z najważniejszych, jak nie najważniejszy posiłek w ciągu dnia. W dzisiejszym świecie wszyscy gdzieś się spieszymy jednak nigdy nie powinniśmy zapomnieć o tym posiłku. Śniadanie daje nam energię i siłę na cały dzień. Badania naukowców udowodniły, że dzieci które zjadły śniadanie są dużo bardziej skoncentrowane i dużo łatwiej przyswajają wiedzę w szkole. Śniadanie powinno być stosunkowo syte, aby zapewnić nam odpowiednią energię na początek dnia. Zaleca się jedzenie śniadania do godziny po przebudzeniu. Moją propozycją (może nie najbardziej dietetyczną) jest jajecznica z boczkiem :)

Niejednokrotnie słyszałem, że to właśnie mężczyźni przygotowują najlepsze jajecznice, nie chwaląc się Madzia uważa podobnie i to właśnie ja robię najlepsza na świecie jajecznicę :) Jednym z moich ulubionych przepisów jajecznica z boczkiem smażona na odrobinie smalczyku, doprawiona jedynie solą i pieprzem. Jednak ten przepis oszczędzi Wam odrobiny kalorii i nie będziemy wykorzystywali tutaj smalczyku :) Do smażenie nie będziemy także używali innego tłuszczu, bowiem podczas smażenia boczku on nam się wytopi.

Przygotowanie pożywnej jajecznicy z boczkiem wcale nie jest trudne, ani skomplikowane :)

Jajecznica z boczkiem – składniki:

  • 5 jajek
  • 4-5 plasterków wędzonego boczku
  • sól

Jajecznica z boczkiem – przepis:

  1. Wędzony boczek kroimy w większą kosteczkę.
  2. Pokrojony boczek smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, bo wytopi on się nam z tłuszczu.
  3. Na patelnię dodajemy jajka i całość mieszając smażymy na wolnym ogniu do czasu kiedy jajka się nam zetną. Możemy również wybić wcześniej jajka do miseczki, dodać odrobinę soli i pieprzu, całość wymieszać i dopiero wlać na patelnię. W zależności od tego jak bardzo ściętą jajecznicę lubimy to smażymy jajka dłużej, albo krócej. Jajecznicę podczas smażenia doprawiamy szczyptą soli i ewentualnie pieprzem.

jajecznica-boczek jajecznica-smazenie

Jestem ogromnie ciekaw jak Wy przygotowujecie swoją jajecznicę. Lubicie tylko smażoną na masełku z solą i pieprzem, czy może korzystacie z jakiś dodatków np. boczku, kiełbasy, pomidorów. Przyznam się, że mi bardzo smakuje również jajecznica z pomidorami, być może kiedyś wrzucę na bloga przepis jak ją przygotować :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.