Gulasz z indyka z kaszą jęczmienną

Gulasz z indyka z kaszą jęczmienną

Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu danie z indyka. Gulasz z indyka najlepiej smakuje podany razem z kaszą jęczmienną.

Jako dodatek do gulaszu warto skorzystać z kaszy, bowiem kasza jest źródłem węglowodanów i błonnika. Węglowodany złożone stanowią główne źródło energii, które potrzebne jest naszemu organizmowi. Kasza jęczmienna dodatkowo stanowi źródło błonnika, który pozytywnie wpływa na nasz układ pokarmowy, reguluje pracę jelit oraz zapobiega nadmiernemu przyswajaniu się tłuszczów.

Niestety kaszy są dość kaloryczne, jednak spożywane w odpowiednich ilościach, bez tłustych dodatków nie powodują tycia, a są zalecane w dietach.

Gulasz z indyka z kaszą jęczmienną- składniki:

Gulasz z indyka z kaszą jęczmienną- przepis:

  1. Sznycle z indyka kroimy w cienkie paseczki. A następnie podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Doprawiamy do smaku odrobiną pieprzu ziołowego i soli. Po usmażeniu mięso przekładamy do miseczki.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na tą samą patelnię, na której smażyliśmy indyka, dodajemy cebulę i podsmażamy ją aż będzie szklista.
  3. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kosteczkę albo niewielkie paseczki paprykę. Podsmażamy przez chwilę.
  4. Po ok. 2 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Całość dusimy przez ok. 4-5 minut.
  5. Do warzyw dodajemy mięso i zalewamy całość bulionem. Dodajemy 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy i całość dusimy przez ok. 15 minut.
  6. W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie kaszę jęczmienną do miękkości.
  7. Gulasz z indyka zagęszczamy odrobiną mąki. W zimnej wodzie mieszamy 1 łyżkę mąki i dodajemy do gulaszu na chwilę przed końcem duszenia.

Gulasz z indyka możemy podać także z kaszą gryczaną, ryżem albo ziemniakami z wody. Danie jest po prostu pyszne i warte spróbowania. Indyk jest dużo bardziej delikatny w smaku aniżeli filet z kurczaka.

Gulasz z indyka z kaszą jęczmienną Gulasz z indyka z kaszą jęczmienną

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.