Gulasz z fasolą

Gulasz z fasolą

Gulasz z fasolą to danie dobre na każdą okazję, świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad w gronie rodziny, jak i na co dzień.

Podstawą dobrego gulaszu jest odpowiednie doprawienie mięsa, tak aby było bardzo aromatyczne i miało wyjątkowy smak.

Gulasz z fasolą możemy dodać z dodatkiem, który najbardziej lubimy… może to być kasza, ryż, makaron czy ziemniaki.

Gulasz z fasolą – składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 1/2 selera naciowego
  • 1 szklanka fasoli
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • 3 liście laurowe

Gulasz z fasolą – przepis:

  1. Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na noc.
  2. Warzywa kroimy w kostkę, lub półplasterki (jak wolicie).
  3. Mięso kroimy w dużą kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i obtaczamy w mące.
  4. Mięso smażymy na odrobinie oleju do uzyskania rumianego koloru, następnie przekładamy go do garnka.
  5. Do mięsa dodajemy fasolę (razem z wodą, w której się moczyła) i zaczynamy dusić na wolnym ogniu.
  6. W między czasie warzywa przesmażamy na patelni i dodajemy do garnka.
    Dolewamy wodę, aby całość nam się nie przypaliła i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Gulasz trzeba od czasu do czasu zamieszać i dolać wody (jeśli cała odparuje), aby nie przywarł do dna.
  7. Następnie dodajemy pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy i całość dusimy jeszcze przez ok. 15 minut.

Smacznego!

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.