Gulasz warzywny z ziemniakami na parze

gulasz warzywny z ziemniakami na parze

Kolejna propozycja na zdrowy obiad, który możemy zabrać ze sobą do pracy. Tym razem będzie to gulasz warzywny z ziemniakami na parze, do jego przygotowania wykorzystamy urządzenie wielofunkcyjne – multicooker.

Korzystając z niego oszczędzamy czas potrzebny na przygotowanie obiadu, nie musimy stać przy kuchni i mieszać potrawy.

Muszę przyznać, że nie spodziewałem się, że danie wyjdzie tak smaczne i faktycznie w jednym urządzeniu można przygotować tak smaczny obiad :)

Przepis jest na 4 porcje.

Składniki:
500g filetu z kurczaka, 2 małe papryki, 1 cukinia, 2 cebule, 100g fasolki szparagowej, sól, pieprz, szczypta tymianku (suszony), 250g ziemniaków, 500 ml wody

Przepis na gulasz warzywny z ziemniakami na parze:

Filet z kurczaka kroimy w dużą kostkę. Cebulę, paprykę, cukinię również kroimy w kostkę, a fasolkę w mniejsze kawałki.

Kurczaka doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i oprószamy mąką. W multicookerze ustawiamy program FRY na 15 minut, dodajemy odrobinę oleju, a następnie kurczaka.  Smażymy go na złoto i dodajemy pozostałe warzywa.

Po zakończeniu programu FRY ustawiamy program STEW na 40 minut, dodajemy wodę, a na tacce do gotowania na parze układamy obrane i pokrojone w połówki ziemniaki.

Po zakończeniu programu, multicooker przejdzie w stan podtrzymywania ciepła.

Smacznego!

1 Comment

  1. Ja też mam multicookera, Redmond. Świetna sprawa, zastępuje kilka urządzeń domowych jak szybkowar itp. Próbuję się odchudzać, więc dania na parze lub grillowane to strzał w dziesiątkę :) Muszę wypróbować ten przepis, bo wygląda smakowicie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.