Grypa w pełni – popraw odporność

Grypa w pełni - popraw odporność

Sezon grypowy w pełni, mamy szczyt zachorowań. W przychodniach pojawia się coraz więcej pacjentów z objawami grypy i przeziębienia. Warto zatem wiedzieć w jaki sposób odróżnić grypę od zwykłego przeziębienia oraz w jaki sposób poprawić swoją odporność aby uniknąć choroby.

Jak odróżnić grypę od przeziębienia

Grypa zazwyczaj ma dużo ostrzejszy przebieg. Pojawia się nagle – „ścinając z nóg”, występuje wysoka gorączka, dreszcze, bóle mięśniowe. Często występuje także katar, kaszel i ból gardła.

Przeziębienie zazwyczaj ma znacznie łagodniejsze objawy, pojawia się stopniowo. Może wystąpić gorączka (stan podgorączkowy), kaszel, katar, bóle mięśniowe.

Typowe przeziębienie zazwyczaj trwa około tygodnia, grypa może mieć znacznie dłuższy przebieg, a konsekwencje w postaci powikłań mogą być odczuwalne przez całe życie. Warto w takim wypadku szybko podjąć leczenie.

Największe szanse na wykrycie grypy jest w badaniach laboratoryjnych zleconych przez lekarza.

Jak poprawić odporność i uniknąć zachorowania na przeziębienie i grypę

  • należy pamiętać aby często myć ręce
  • należy unikać dużych skupisk ludzi
  • należy spożywać produkty bogate w witaminę C – np. grejpfruty, cytryny
  • należy spożywać dużo płynów
  • należy wietrzyć pomieszczenia, w których przebywamy
  • należy unikać przebywania z osobami chorymi

Pamiętajmy również o tym, że i my możemy zarażać, tak więc jeśli jesteśmy przeziębieni zostańmy w domu, aby nie zarazić innych osób.

Co poprawi naszą odporność

Poniżej podaję przepisy, z których możecie skorzystać aby poprawić odporność i złagodzić objawy przeziębienia i grypy.

Jak już wspomniałem, witamina C poprawia naszą odporność, warto ją zażywać w postaci tabletek, ale w potrawach bogatych w tą witaminę na przykład regularnie pijąc koktajl z grejpfrutów:

Możemy również stosować w naszych potrawach, napojach imbir, który jest naturalnym lekiem wspomagającym walkę z przeziębieniem:

Nie zapominajmy także o czosnku, który jest naturalnym antybiotykiem. Nie jedzmy go jednak samego, bo jego smak nie jest zbyt dobry, a wykorzystajmy go np. jak składnik sosu do sałatki

Nic nie zastąpi wizyty u lekarza

Oczywiście możemy wspomagać się domowymi sposobami w chorobie, jednak nic nie zastąpi profesjonalnej konsultacji u lekarza, który będzie mógł prawidłowo zdiagnozować naszą chorobę.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.