Golonka w piwie zapiekana z miodem

Golonka w piwie zapiekana z miodem

Wręcz uwielbiam golonkę pod każdą postacią. To kolejny przepis i wspaniała uczta przygotowana przez Madzię. Ostatnio było gotowana golonka, a tym razem będzie gotowana w piwie i zapiekana w miodzie. Być może uprzedzę zakończenie, ale wszyła delikatna i bardzo słodka w smaku.

Składniki na golonkę w piwie:

  • 2 duże golonki (nasze ważyły ponad 2,5 kg)
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 cebula
  • 0,5 l piwa
  • kilka łyżek miodu

Przepis na golonkę w piwie:

  1. Do dużego garnka wlewamy 1 l wody, następnie dodajemy 4- 5 ziarenek ziela angielskiego i 2 liście laurowe.
  2. 4 marchewki obieramy, myjemy i kroimy na półplasterki, a następnie dodajemy do garnka.
  3. 3 pietruszki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, dodajemy do garnka.
  4. Cebulę obieramy i kroimy w płatki, dodajemy do garnka.
  5. Do gotujących się warzyw dodajemy golonki. Gotujemy przez ok. 30 minut, a następnie wlewamy 0,5 litra piwa. Całość gotujemy przez kolejne 2-2,5 godziny do czasu kiedy golonki będą miękkie.
  6. Golonkę wyjmujemy z garnka, nacinamy i smarujemy miodem.
  7. Golonkę pieczemy w piekarniku w 180 st. C przez ok. 30 minut.

Smacznego!

Golonka w piwie zapiekana z miodem Golonka w piwie zapiekana z miodem Golonka w piwie zapiekana z miodem Golonka w piwie zapiekana z miodem

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.