Francuski warzywniaczek :)

Tarta z cukinia - gotowa tarta

Tarta z warzywami zadowoli nawet największych mięsożerców. Wystarczy ją przygotować w odpowiedni sposób aby była wspaniałym pomysłem na pyszny rodzinny obiad. Znajdzie również świetne zastosowanie podczas spotkania ze znajomymi. Przygotowanie tarty nie jest trudne ani czasochłonne.

Tarta z warzywami – składniki

  • 1 zielona cukinia
  • 1 żółta cukinia
  • 20 oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 15 suszonych pomidorów
  • ciasto francuskie
  • odrobina masła – do wysmarowania formy do tarty
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 7-8 plasterków żółtego sera

Tarta z warzywami – przygotowanie

  1. Cukinię myjemy, kroimy w plasterki, a następnie przekładamy na patelnię. Podsmażamy ją na odrobinie oliwy i czosnku. Doprawiamy odrobiną czarnego, świeżo zmielonego pieprzu i solą.
  2. Oliwki kroimy na ćwiartki, pomidory suszone kroimy w kosteczkę (większej grubości) i dodajemy do cukinii.
  3. Formę do tarty smarujemy masłem, wykładamy ciastem francuskim i układamy na niej warzywa. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 10 minut.
  4. Po tym czasie na wierzchu tarty układamy plasterki żółtego sera i wkładamy do piekarnika na kolejne 25-30 minut.

Tartę cukiniową najlepiej podać z sosem czosnkowym, albo salsą pomidorową.

Smacznego !

Tarta z cukinia - przygotowania cukinia

Tarta z cukinia - cukinia na patelni

Tarta z cukinia - przyprawienie cukinii

Tarta z cukinia - oliwki

Tarta z cukinia - suszone pomidory

Tarta z cukinia - duszenie warzyw

Tarta z cukinia - gotowa tarta

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.