Filet z indyka w cytrynowej marynacie

Filet z indyka w cytrynowej marynacie

To danie nie każdemu będzie smakowało, ze względu na dość specyficzny smak marynaty, przygotowanej na bazie soku z cytryn, nie mniej… to właśnie temu zawdzięcza swój oryginalny smak.

Danie to możemy zaliczyć do zdrowej diety. Aby tak się stało, najlepiej jest podać je z ryżem, kaszą gryczaną, kaszą jęczmienną oraz gotowanymi warzywami.

Filet z indyka w cytrynowej marynacie – przepis:

  • 2 filety z indyka
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka świeżego szczypiorku

Filet z indyka w cytrynowej marynacie – przepis:

  1. Do miseczki wyciskami sok z cytryny.
  2. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do soku z cytryny.
  3. Filety doprawiamy solą, pieprzem i wkładamy do cytrynowej marynaty. Odstawiamy na ok. 30 minut.
  4. Na teflonowej patelni (najlepiej bez dodatku oleju) smażmy nasze filety z obu stron.

I to byłoby na tyle… prawda, że danie to jest błyskawiczne do przygotowania i bardzo proste?
Nie zapomnijcie ugotować wcześniej dodatków, bo filety z indyka smażmy tylko kilka minut z każdej strony.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.