Faszerowana papryka

Faszerowana papryka

Doskonale się nadają na spotkanie ze znajomymi. Ich przygotowanie nie jest długie, najwięcej czasu potrzeba na upieczenie papryczek. Tak więc do dzieła, zaczynamy:

Faszerowana papryka – składniki

  • 6 papryk
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 torebki ryzu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: oregano, pieprz, sól, bazylia
  • szklanka bulionu

Faszerowana papryka – przepis

  1. Na łyżce oleju podsmażamy mięso mielone wraz z drobno pokrojoną cebulką. Mięso przyprawiamy bazylią, oregano, pieprzem i solą.
  2. W między czasie w drugim garnku gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu 2 torebki ryżu.
  3. Mięso nie musi być zrumienione, bo będzie jeszcze przez 45 minut pieczone. Dodajemy pod koniec smażenia koncentrat pomidorowy i całość dokładnie mieszamy.
  4. Papryki myjemy, odcinamy „główki” i wydrążamy pestki.
  5. Faszerujemy papryki przygotowanym farszem i układamy w brytfance podlane 1 szklanką bulionu.
  6. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy przez ok. 45 minut.

Papryczki możemy podać z pysznym sosem pomidorowym, albo sosem czosnkowym.

Smacznego!

papryka2

papryka1

IMG_1073

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.