Faszerowana papryka

Faszerowana papryka

Doskonale się nadają na spotkanie ze znajomymi. Ich przygotowanie nie jest długie, najwięcej czasu potrzeba na upieczenie papryczek. Tak więc do dzieła, zaczynamy:

Faszerowana papryka – składniki

  • 6 papryk
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 torebki ryzu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: oregano, pieprz, sól, bazylia
  • szklanka bulionu

Faszerowana papryka – przepis

  1. Na łyżce oleju podsmażamy mięso mielone wraz z drobno pokrojoną cebulką. Mięso przyprawiamy bazylią, oregano, pieprzem i solą.
  2. W między czasie w drugim garnku gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu 2 torebki ryżu.
  3. Mięso nie musi być zrumienione, bo będzie jeszcze przez 45 minut pieczone. Dodajemy pod koniec smażenia koncentrat pomidorowy i całość dokładnie mieszamy.
  4. Papryki myjemy, odcinamy „główki” i wydrążamy pestki.
  5. Faszerujemy papryki przygotowanym farszem i układamy w brytfance podlane 1 szklanką bulionu.
  6. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy przez ok. 45 minut.

Papryczki możemy podać z pysznym sosem pomidorowym, albo sosem czosnkowym.

Smacznego!

papryka2

papryka1

IMG_1073

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.




Faszerowana papryka

Faszerowana papryka

Faszerowana papryka nie wymaga od nas bardzo dużego nakładu pracy oraz ogromnych umiejętności kulinarnych. Danie to jest bardzo sycące i sposób jego podania na pewno zadowoli najbardziej wybredne osoby.

Prezentowany przepis wystarczy na przygotowanie 3 faszerowanych papryk. Dorosła osoba jest w stanie najeść się jedną tak przyrządzoną papryką.

Czas wykonania: ok. 25 minut + 20 minut pieczenia
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 3 porcje

Faszerowana papryka – składniki:

  • 3 średnie papryki
  • mięso mielone (np. wieprzowo-wołowe) – 500g
  • ryż
  • przyprawy (pieprz, papryka chili, słodka papryka, sól)
  • puszka pomidorów drobno krojonych

Faszerowana papryka – przepis

Na samym początku wstawiamy wodę potrzebną do zagotowania ryż. Jak woda zacznie się gotować wsypujemy czubatą łyżkę soli i wkładamy do niej torebkę ryżu.

W między czasie musimy podsmażyć mięso, ja używam do tego celu woka, bo smażenie odbywa się naprawdę szybko i w niewielkiej ilości tłuszczu. Jak mięso zacznie się rumienić, dopiero wtedy możemy go przyprawić (jak zrobimy to wcześniej cały aromat zostanie wysmażony) dodajemy pieprz, pieprz chili i przede wszystkim słodką paprykę. Smażymy jeszcze przez ok. 5 minut.

Pamiętajmy, że smażenie w woku wymaga mieszania przez cały czas.

Pod sam koniec smażenia dodajemy do mięsa 4-5 czubatych łyżek drobno krojonych pomidorów i smażymy jeszcze dosłownie przez chwilę.

Po ok. 20 minut nasz ryż powinien być już ugotowany, możemy go odcedzić i dodać do mięsa. Wszystko dokładnie mieszamy.

Musimy odkroić górną część papryki (tą z zielonym pędem) – nie wyrzucamy tego – posłuży do dekoracji. Z drugiej części papryki wyciągamy gniazdo nasienne i do środka nakładamy farsz. Po nałożeniu farszu możemy go docisnąć, tak by zmieściła się go duża ilość.

Tak przygotowaną paprykę wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni na ok. 20 minut. Nie przykrywajmy faszerowanej papryki górną częścią, pieczmy ją oddzielnie, dzięki temu będziemy mogli przypiec górną część farszu.

Paprykę możemy podać na talerzu udekorowanym np. drobno siekanych pomidorów, tych których użyliśmy do przygotowania farszu i posypanych bazylią.

Faszerowana papryka - przygotowanie papryki

Faszerowana papryka - smażenie mięsa

Faszerowana papryka - dodanie pomidorów

Faszerowana papryka - dodanie ryżu

Faszerowana papryka - faszerowanie papryki

Faszerowana papryka

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.