Dżemowe zawijańce

Naleśniki

Tym razem to będzie przepis bez zbędnych wstępów :) Wszyscy wiemy, że naleśniki bywają pyszne i lubią je i młodzi i starsi :)

Składniki naleśników z dżemem:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 słoiczek dżemu (my użyliśmy dżemu truskawkoweg)
  • olej do smażenia

Przygotowanie naleśników z dżemem:

  1. W dużej misce mieszamy (najlepiej mikserem) – 2 szklanki mąki, 1 szklankę mleka, 3/4 szklanki wody, 1 łyżeczkę cukru waniliowego i 2 jajka. Powinna powstać gładka masa.
  2. Na rozgrzaną patelnię wylewamy cienką warstwę masy naleśnikowej i smażymy ją z obu stron.
  3. Usmażone naleśniki przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się reszty oleju i pozostawiamy do przestygnięcia.
  4. Ostudzone naleśniki smarujemy dżemem i zwijamy w ruloniki albo składamy na cztery.

Smacznego.

IMG_1611

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.