Domowy rosołek

Domowy rosołek

Pyszny domowy rosołek nie tylko na niedzielny obiad :) Wiele osób ma w pamięci te pyszne domowe rosołki przygotowywane przez nasze babcie w każdą niedzielę na obiad. W większości przypadków były robione także domowe kluseczki :)

Dzisiaj niestety większość osób nie może sobie pozwolić z uwagi na brak czasu na taki domowy makaron :(

Domowy rosołek – składniki:

  • 1/2 kg skrzydełek
  • 1/2 żołądków
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 3 ziela angielskie

Domowy rosołek – przepis:

  1. Skrzydełka i żołądki dokładnie myjemy i wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy ok. 1 godziny w międzyczasie zdejmując szum z wywaru.
  2. Po ok. 30 minutach gotowania dodajemy marchew, pietruszkę, cebulę, liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Domowy rosołek podajemy z drobnym makaronem.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.