Domowy cebularz

Domowy cebularz

Robiąc domowy chleb, postanowiłem, także sprawdzić czy uda mi się przygotować domowe cebularze. Muszę powiedzieć, że wyszły o niebo lepsze aniżeli te ze sklepu. Ich przygotowanie wcale nie jest długie i skomplikowane, a za to domowy cebularz smakuje wybornie :)

Domowy cebularz – składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki wody
  • 1/3 kostki drożdży (ok. 30g)
  • pół łyżeczki soli
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz

Domowy cebularz – przepis

Moje cebularze będą przygotowane na cieście chlebowym.

1. Zaczynamy od przygotowania drożdży.
W misce rozkruszamy drożdże, posypujemy je łyżką mąki i dodajemy szczyptę cukru.

Drożdże muszą chwilę popracować, więc w między czasie możemy przygotować farsz.

2. Cebulę kroimy w piórka i następnie musimy je zeszklić na rozgrzanym oleju. Cebulę przyprawiamy solą i pieprzem (warto dodać go sporo, aby cebularz był pikantny w smaku).

3. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy wodę, dodajemy drożdże i łyżeczkę soli. Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.

4. Jak ciasto nam już wyrośnie to wyrabiamy je ponownie (aby nie miało powietrza w sobie) i formujemy cebularze, a następnie nakładamy na nie farsz i odstawiamy na ok. 10 minut. Cebularze nie muszą być bardzo kształtne, ale jeśli chcemy możemy rozwałkować ciasto i wycinać je np. dużym kubkiem.

Cebularze pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 200 st. C.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.