Domowe sushi

Domowe sushi

Mając trochę więcej czasu w weekend postanowiliśmy z Madzią przygotować w domu sushi. I wbrew pozorom przygotowanie sushi nie jest skomplikowane i nie wymaga od nas dużego nakładu czasu. Jako, że był to mój pierwszy raz, zeszło mi się troszkę dłużej, ale domowe sushi smakuje obłędnie.

Myślę, że na przygotowanie sushi potrzebujemy ok. 1 godziny i 20 minut. A teraz chciałbym Wam pokazać jak przygotować sushi. Nie mając o tym pojęcia przed przystąpieniem do robienia hosomaków, przejrzałem dziesiątki poradników internecie, a przede wszystkim warto obejrzeć na youtube filmiki jak zawijać sushi.

Domowe sushi – składniki

  • nori
  • ryż do sushi
  • ocet ryżowy
  • sól
  • cukier
  • łosoś
  • surimi
  • ogórek zielony
  • awokado
  • mango
  • sos sojowy
  • imbir marynowany

Domowe sushi – przepis

1. Pierwszym krokiem w przygotowaniu sushi jest odpowiednie przygotowanie ryżu do sushi.

2. W międzyczasie kiedy ryż będzie nam stygł przygotowujemy dodatki do sushi.

Zielonego ogórka kroimy wzdłuż na pół, następnie każdą połówkę także na pół i usuwamy gniazda nasienne z ogórka. Każdą ćwiartkę ogórka kroimy wzdłuż jeszcze 2, 3 razy aby powstały nam cienkie paseczki. Podobnie postępujemy z mango i awokado tak abyśmy mieli cienkie paseczki.

3. Przygotowany i ostudzony ryż nakładamy na nori zostawiając ok. 1,5 cm wolnego miejsca z jednej strony nori. Płaty nori kładziemy przy krawędzi bambusowej maty, która posłuży nam do zawijania sushi. Jeśli chcemy przygotować sushi z jednym lub maksymalnie dwoma składnikami to wystarczy nam połowa nori. W przypadku większej liczby składników musimy wykorzystać cały płat nori.

przygotowanie-nori

3. Pośrodku na ryż nakładamy dodatki np. łososia i ogórka zielonego i zawijamy sushi.

dodatki-do-sushi

zawijanie-sushi

4. Rulon sushi kroimy na pół, a następnie każdą połówkę jeszcze na 3-4 części.

 

Sushi powinniśmy podawać z imbirem marynowanym i sosem sojowym. Dobrym dodatkiem jest też wasabi, tylko trzeba pamiętać, że jest bardzo ostra.

Zobaczcie jak udał się mój pierwszy raz. Może sushi nie jest równej wielkości, ale za to było przepyszne.

sushi

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.