Domowe sajgonki – warto spróbować :)

Sajgonki przed smażeniem

Chińczyk, to chyba jedno z najbardziej popularnych dań zamawianych w firmach na obiad. Już nie raz pokazywałem Wam jak zrobić domowego chińczyka, który będzie kilka razy smaczniejszy i zdrowszy aniżeli z barów azjatyckich.

Tym razem postanowiłem przygotować sajgonki w wydaniu domowym i wbrew temu co może się wydawać przygotowanie takiego dania nie trwa długo.

Sajgonki – składniki

  • 250g mięsa mielonego (może być wieprzowe)
  • 1 duża marchewka
  • 10 arkuszy papieru ryżowego
  • 1/2 puszki kiełków fasoli mung
  • 5 grzybków mun
  • 100 g makaronu sojowego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie sajgonek:

  1. Grzyby mun namaczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy je na ok. 15 minut. Po przestudzeniu kroimy w większą kosteczkę.
  2. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2-3 minutki, następnie odcedzamy go i po przestudzeniu kroimy na mniejsze kawałki
  3. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach.
  4. Marchewkę, makaron sojowy, grzyby mung, kiełki fasoli mung, mięso mielone i jajko dodajemy do miski. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy odrobiną czarnego pieprzu oraz solą.
  5. Płat papieru ryżowego wkładamy do dosłownie na 1 sekundę do wody, następnie układamy przy jednym z brzegów farsz i zawijamy tak jak krokiet.
  6. Sajgonki smażymy na głębokim tłuszczu do momentu aż delikatnie się zrumienią i będą chrupiące.
  7. Po usmażeniu proponuję wyłożyć je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się z nich zbyt dużej ilości oleju.

Sajgonki przed smażeniem Farsz do sajgonek Sajgonki po smażeniu

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.