Domowe frytki

Domowe frytki - gotowe danie

Zastanawiałem się, czy wrzucić ten przepis na blog, bo każdy z nas chyba wie w jaki sposób przygotować frytki. Jednak stworzyłem ten blog po to aby dokumentować wszystkie moje kulinarny przygody, nawet te najprostsze które każdy zna.

Tak więc tym razem miałem ochotę na frytki, a najsmaczniejsze są te domowe, zrobione ze świeżych ziemniaków.

Czas wykonania: szybko
Poziom trudności: łatwa
Liczba porcji: 1 porcja

Domowe frytki- składniki:

  • 4-5 ziamniaków
  • olej
  • sól, ketchup, majonez

Domowe frytki- przepis:

Do przygotowania frytek nie potrzebujemy wyszukanych składników, wystarczą ziemniaki, olej do smażenia oraz sól, ketchup lub majonez jeśli ktoś lubi.

Zaczynamy od obrania i umycia ziemniaków, dodatkowo po umyciu osuszam je na ręczniku papierowym, aby po wrzuceniu na patelnię nie pryskał tłuszcz. Po osuszeniu ziemniaków kroimy je w paski, nie muszą być bardzo równe, bo to domowe frytki, ale starajmy się aby nie były zbyt zróżnicowane, bowiem nie równo nam się usmażą.

Kolejnym krokiem jest rozgrzania na patelni oleju i na tak rozgrzany olej wrzucamy pokrojone ziemniaki. Smażymy dopóki frytki się nie zarumienią, w między czasie powinniśmy je przemieszać na patelni, aby usmażyły się z każdej strony.

Domowe frytki - smażenie frytek

Jak już będą rumiany, wyjmujemy je na talerz, ja zanim je podam wyciągam je na papierowy ręcznik, aby wsiąknął w niego nadmiar tłuszczu.

Tak usmażone frytki możemy podać z solą, ketchupem lub majonezem jeśli ktoś lubi. W oryginalnym wydaniu frytki właśnie powinno się jeść z majonezem.

Domowe frytki - dodanie na patelnię

Domowe frytki - odsaczanie oleju

 Domowe frytki - gotowe danie

Domowe frytki - gotowe danie 2

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.