Domowa pasta jajeczna

Domowa pasta jajeczna

Domowa pasta jajeczna to doskonały dodatek do pieczywa. Jego przygotowanie jest niezmiernie szybkie i nie zabierze nam zbyt dużo czasu. Najwięcej czasu potrzebujemy na ugotowanie i ostudzenie jajek.

Domowa pasta jajeczna – składniki

Do przygotowania pasty jajecznej potrzebne będą:

  • 4 jajka
  • ok. 100g sera żółtego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • kilka marynowanych pieczarek
  • sól, pieprz

Domowa pasta jajeczna – przepis

  1. Gotujemy na twardo 4 jajka
  2. W między czasie możemy przygotować resztę składników. Ścieramy na tarce o dużych oczkach żółty ser, drobno siekamy szczypiorek i drobno kroimy w kostkę pieczarki.
  3. Gdy jajka już ugotują się na twardo (ok. 15-20 minut) aby szybciej przestygły, możemy zalać je zimną wodą. Musimy pamiętać, że jajka muszą być zupełnie ostudzone.
  4. Ostudzone jajka ścieramy na tarce o dużych oczka, albo siekamy w drobną kosteczkę.
  5. Wszystkie składniki razem z majonezem mieszamy w misce, doprawiamy pieprzem i solą.

Całość przygotowania wraz z ugotowaniem jajek nie powinna nam zając więcej jak 30 minut.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.