Domowa mini pizza – przepis

Domowa mini pizza - gotowe danie

Dziś miałem ochotę na pizze, ale taką domową mini pizza. Wracając z pracy zrobiłem zakupy i mając wolny wieczór postanowiłem taką przygotować. Samo przygotowanie jest bardzo proste, jednak wymaga troszkę czasu potrzebnego na to aby ciasto wyrosło.

Dzisiejszy przepis na pizze to pizza na cienkim cieście, zrobiona według włoskiego przepisu na ciasto. Przygotowując domową pizzę możemy puścić wodze fantazji i przygotować ją z dodatkami jakie akurat mamy pod ręką, albo na które mamy po prostu ochotę.

Czas wykonania: ok. 45 min (z pieczeniem i oczekiwaniem na ciasto)
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 1-2 porcje

Domowa mini pizza – składniki:

  • drożdże
  • sól
  • oliwa
  • dodatki- wędlina, cebula, oliwki, bazylia
  • ser żółty
  • sos pomidorowy
Domowa mini pizza - składniki

Domowa mini pizza- przepis:

To będzie moje gotowanie, a więc i mój przepis na pizze :)

Najpierw przygotowujemy ciasto na pizze. W tym celu do miski wsypujemy 10 łyżek stołowych mąki, łyżeczkę soli, drożdże (mogą być w proszku) i dwie łyżki oliwy. Całość mieszamy dolewając po troszku wody, tak aby wyszło nam jednolite ciasto (nie może być zbyt mokre). Pamiętajmy, że zawsze możemy dosypać odrobinę mąki.
Następnie odstawiamy ciasto na ok. 15-20 minut do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki- kroimy cebulę (jeśli ktoś nie lubi może jej nie dodawać, ale dodaje ona charakterystycznego smaku), kroimy oliwki i ścieramy żółty ser.

Po 15 minutach.

Wyrabiamy ciasto na pizze i formujemy z niego placki. Powinny być stosunkowo cienkie, kształt nie ma znaczenia, bo to domowe pizze i mają być po prostu smaczne, a nasi goście będą mieli pewność, że to nie kupiona pizza.

Uformowane pizze wkładamy dosłownie na 3-4 minutki tylko do zapieczenia ciasta do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Zapieczone ciasto na pizze wyjmujemy z piekarnika i kładziemy na niego sos pomidorowy, wędlinę, troszkę cebuli, całość posypujemy startym żółtym serem, a na wierzchu posypujemy bazylią i układamy oliwki.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 15-20 minut aż ser zacznie się topić a ciasto zacznie się rumienić.
Sugerowałbym nie korzystać z termoobiegu, bowiem zanim ciasto przypiecze się od spodu ser zacznie się już za mocno przypiekać.

Tak przygotowane mini pizze możemy podać z ketchupem, sosem czosnkowym, albo po prostu same bez niczego (moim zdaniem takie są najlepsze). Może tego przepisu nie zaliczymy do grona przepisów dotyczących zdrowego odżywiania, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na pizzę, zwłaszcza taką domową :)

Domowa mini pizza - ciasto z drozdzami

Domowa mini pizza - formowanie pizzy

Domowa mini pizza - podpieczone ciasto

Domowa mini pizza - sos pomidorowyDomowa mini pizza - ser żółtyDomowa mini pizza - oliwki i bazyliaDomowa mini pizza - upieczone pizze

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.