Dietetyczny makaron z sosem bolońskim

dietetyczny makaron z sosem bolońskim

Dietetyczny makaron z sosem bolońskim to dużo zdrowsza wersja tradycyjnego spaghetti. Myślę, że tak przygotowany makaron będzie także pokusą dla wszystkich chcących zdrowo się odżywiać i będących na diecie. Przygotowanie jest bardzo proste, a jeśli zamiast tradycyjnego makaronu spaghetti użyjecie np. makaronu rurki, albo świderki to dużo łatwiej będzie Wam zabrać to danie do pracy :)

Dietetyczny makaron z sosem bolońskim – składniki:

  • marchew (2 sztuki)
  • pietruszka (2 sztuki)
  • passata pomidorowa (400ml)
  • cebula (1 sztuka)
  • mięso mielone (400g)
  • seler (1/3 sztuki)
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • parmezan (20g)

Dietetyczny makaron z sosem bolońskim – jak przygotować:

Na odrobinie oleju (najlepiej na oleju kokosowym) podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Jak już będzie szklista dodajemy pokrojoną w półplasterki marchew, pietruszkę i pokrojonego w kostkę selera. Dusimy aż warzywa zmiękną.

Następnie dodajemy mięso mielone i podsmażamy razem z warzywami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak mięso zmieni kolor dodajemy passatę pomidorową, oregano, bazylię i dusimy jeszcze przez ok. 10 minut.

W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu.

Makaron mieszamy z sosem i podajemy posypane odrobiną drobno startego parmezanu.

Smacznego!

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.