Dietetycznie – zupa z soczewicą

Zupa z soczewicy

Nie często obecnie wykorzystywana w kuchni soczewica, potrafi nadać zupie wyjątkowy smak. Zupa z soczewicy jest bardzo lekka, pożywna i zarazem rozgrzewająca. Zupa ta z całą pewnością zastąpi dwudaniowy posiłek na obiad.

Zupa idealnie sprawdzi się wiosną, albo późną jesienią, kiedy zaczyna robić się chłodno. Z całą pewnością tak przygotowana zupa Was rozgrzeje.

Zupa z soczewicy – składniki (6-8 porcji)

  • 3 -4 litry wywaru warzywnego
  • cebula
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 kartonik passaty pomidorowej (ok. 400 ml)
  • 1 i 1/2 szklanki soczewicy (dowolny kolor)
  • 3 cm imbiru
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • masło

Zupa z soczewicy – przepis

Marchewkę, pietruszkę ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a następnie szklimy ją na odrobinie masła. Jak będzie już szklista dodajemy marchewkę, pietruszkę i całość podsmażamy, aż warzywa odrobinę zmiękną. Dodajemy czosnek.

Do warzyw dodajemy pomidory z puszki, passatę, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir i całość dusimy przez kolejne 5-7 minut.

Podduszone warzywa dodajemy od odcedzonego bulionu, dodajemy opłukaną soczewicę i całość gotujemy do momentu kiedy soczewica będzie miękka.

Zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Smacznego!

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.