Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa to ostatnio jeden z najpopularniejszych tematów w sieci i wśród ludzi. Niemniej jednak zacznijmy od tego co to w ogóle jest gluten? Gdzie można go znaleźć? Otóż gluten rozkładając na czynniki pierwsze to nic innego jak gliadyna, albuminy i glutenina. Wszystkie te składniki to białka znajdujące się w pszenicy.

Oprócz tego należy wyeliminować ze swojego jadłospisu jęczmień, orkisz, żyto i pszenżyto. Produkty te znajdują się w większości produktów, uwagę trzeba również zwrócić na ukryty gluten. Dieta ta jest bardzo trudna i wymaga ostrożności. Powinny ją stosować osoby u których wykryto taką chorobę jak celiakia bądź osoby u, których wykryto alergię na gluten. To drugie schorzenie często mylone jest z zespołem drażliwego jelita, gdyż objawy są bardzo podobne.

Wady diety bezglutenowej

Zaliczamy tutaj przede wszystkim bóle brzucha, biegunki, zaparcia i tzw. „ przelewanie się płynów w jelitach”. Do prawidłowego stwierdzenia czy mamy alergii na gluten czy celiakię należy udać się do gastroenterologa by przeprowadził specjalistyczne badania na nietolerancję glutenu. W przypadku alergii są to testy pokarmowe, które są dość drogie niemniej jednak konieczne do wykonania.

Celiakia niestety uwarunkowana jest podłożem genetycznym co doprowadza do nieprawidłowego wchłaniania składników odżywczych poprzez zanik kosmków jelitowych. Dieta bezglutenowa powinna zawierać w swoim jadłospisie przede wszystkim takie produkty jak: mąkę kukurydzianą, sojową, amarantusa, proso czy komosę ryżową. Do produktów bezglutenowych należy też zaliczyć m.in. sezam, soczewicę, kaszę jaglaną, ziarna słonecznika czy też bezglutenowy owies.

Podchodząc do półki z produktami bezglutenowymi zwróćmy uwagę przede wszystkim na mąkę sojową, gryczaną czy kukurydzianą czy na jej opakowaniu jest przekreślony obraz kłosa. W ten sposób mamy gwarancję, że produkt jest rekomendowany przez osoby cierpiące na celiakię. W przeciwnym razie jesteśmy narażeni na produkt, który został wymieszany w młynie zarówno z pszenicą glutenową jak i bezglutenową. W przypadku obu chorób warto skorzystać z wykwalifikowanej pomocy dietetyka by dieta była dobrze zbilansowana.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.