Czy tran jest zdrowy?

Czy tran naprawdę jest zdrowy?

Rodzice żyją niejednokrotnie w mylnych przekonaniach, których nigdy nawet nie weryfikują. Dotyczy to na przykład opieki nad swoimi dziećmi i środków, jakich się w niej stosuje. Niestety, często zdarza się, że powielane są błędy żywieniowe i prawidłowej suplementacji diety dziecka. Starodawne metody są bowiem do dzisiaj stosowane, pomimo udowodnionego braku korzyści, czy czasem nawet szkodliwości.

Znakomitym przykładem jest panujące powszechnie przekonanie o ogólnych korzyściach zdrowotnych w przypadku zażywania tranu, szczególnie przez dzieci i młodzież. Opiera się ono na twierdzeniu, że tran, czyli domyślnie olej z wnętrzności wieloryba, uzupełnia gospodarkę tłuszczową i jest ponadto źródłem mnóstwa niezbędnych witamin i mikroelementów.

Wydaje się, że dotychczasowe badania nad jego zawartością mogłyby potwierdzać taką tezę. Niemniej są to warunki dostępne jedynie w idealnym świecie – w rzeczywistości ogromny wpływ na proces produkcji tranu wywiera wiele czynników, mających negatywne skutki na jego aspekty zdrowotne.

Na jakość każdego produktu wpływa jakość składników, z jakich jest wykonany. Nie inaczej jest w tym przypadku. Niestety, tran dostępny w aptekach produkowany jest masowo, przy zastosowaniu jak największych oszczędności. Coraz rzadziej spotyka się zatem tran produkowany z tłuszczu wielorybów, a zastępuje go dużo tańszymi olejami pochodzenia rybnego.

Mają one udowodnione, gorsze właściwości, o czym jesteśmy rzadko informowani. Co gorsza, ryby, z których pozyskuje się olej na tran same nie mają wiele wspólnego z naturą. Są to bowiem najczęściej zwierzęta specjalnie hodowane w tym celu, karmione ponadto licznymi antybiotykami i specjalnymi środkami, mającymi zwiększyć ich przyrost tłuszczu i masy. Dlatego też tran z nich pozyskiwany od razu skażony jest chemią.

W żaden sposób nie świadczy to o tym, że producenci nie dodają do swoich tranów jeszcze więcej środków chemicznych. Dzisiejsze warunki rynkowe zmuszają ich do posunięć, które jeszcze bardziej zanieczyszczają końcowy produkt.

Przede wszystkim w tranach dostępnych sklepach, w dowolnej formie, znajdziemy wiele substancji konserwujących, mających za zadanie „przedłużyć życie” produktu i umożliwić składowanie go nawet przez długi czas. Należy ponadto pamiętać, że dzisiejszy konsument jest bardzo wymagający i rzadko decyduje się na rozwiązania nieprzyjemne dla siebie.

Tran w czystej formie nie jest natomiast smaczny – w końcu to zwykły olej z ryby. Dlatego też producenci dodają do niego dodatkowych ulepszaczy smaku, by przyciągnąć niechętnych klientów. Tracą natomiast na tym właściwości zdrowotne tranu, który przestał być dobrym suplementem diety, szczególnie dziecięcej.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.