Cukiniowe leczo Madzi

Cukiniowe leczo Madzi

Coś pysznego :) Leczo możemy zrobić na dwa sposoby – w wersji bez mięsnej, albo z dodatkiem np. kiełbasy. Był piątek więc zdecydowaliśmy się na wersję bez dodatku mięsa.

Proponuję ugotować duży garnek leczo, bo wychodzi fantastyczne i nie będziecie mogli się oprzeć pokusie i zniknie w mgnieniu oka :)

Składniki leczo:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 biała papryka
  • 2 cebula
  • 250g pieczarek
  • 2 średnie cukinie
  • 2 puszki pomidorów w puszce
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • pieprz czarny
  • sól
  • olej do smażenia
  • 2 zielone papryczki chilli

Przygotowanie leczo:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, następnie podsmażamy na 2 łyżkach oleju.
  2. Paprykę myjemy, pozbywamy się ze środka pestek i kroimy w średniej wielkości kosteczkę. Następnie podsmażamy przez 4-5 minut razem z cebulą.
  3. Cukinię myjemy i kroimy w półplasterki i również dodajmy na patelnię.
  4. Cebulę, paprykę, cukinię przekładamy do dużego garnka, podlewamy 1 kubkiem zimnej wody i dusimy przez ok. 15 minut.
  5. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy kolejne 15 minut.
  6. Dodajemy pokrojone w plasterki papryczki chilli (my dodaliśmy razem z pestkami aby smak był jeszcze bardziej wyrazisty).
  7. Dodajemy pomidory w puszce oraz koncentrat pomidorowy. Jeśli leczo będzie zbyt gęste dodajemy odrobinę wody.
  8. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  9. Całość dusimy jeszcze przez ok. 15 minut.

Leczo podajemy ze świeżą bułeczką :) Smacznego !

leczo-gotowe-danie

leczo-cebula-Edit

leczo-cukinia-Edit

leczo-papryka-Edit

leczo-smazenie-papryki-Edit

leczo-gotowe-danie2

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.