Alkohol w kuchni

Alkohole w kuchni

Większość dań narodowych krajów Unii Europejskiej zawiera w składzie jakiś alkohol. W Irlandii słynny jest gulasz, którego ważnym dodatkiem jest piwo Guiness. We Włoszech każdy sos przygotowywany jest z redukowanego wina. W Niemczech golonka polana piwem uznawana jest za rewelację, a w Hiszpanii bez wina nie ugotuje się żadnego dania jednogarnkowego.

Alkohol w kuchni – rola

Jeśli nie mieliście do tej pory okazji spróbować dań z nutką alkoholowych smaków – nic straconego. Zapewne większość z Was myśli, iż danie z winem będzie miało procenty. Oczywiście, że tak nie jest. Każdy alkohol paruje w wysokiej temperaturze, dlatego dania gdzie wykorzystuje się wino mają nieco cierpki smak co jest efektem smaku samego wina. W przypadku dań, gdzie wykorzystuje się piwo mamy efekt odwrotny. Piwo to połączenie słodu jęczmiennego, odrobiny chmieli, gazu i alkoholu. Ta mieszanka powoduje, że mięso jest bardziej kruche, lekko trąci słodyczą i powoduje niezwykłe doznania w trakcie konsumpcji.

Rolą alkoholu w daniach jest poprawa ich smaku. W przypadku korzystania z wina, ważnym aspektem będzie również wpływ wina na procesy trawienne. Dania podlewane winem trawione są dużo szybciej. Między innymi dzięki temu Hiszpanie jedzą często, lecz nie są krajem ludzi otyłych.

Alkohol w kuchni – polskie smaki?

Istnieje wiele polskich potraw, gdzie wskazane będzie użycie alkoholu. Pierwszym z brzegu daniem będzie na pewno golonka. Zamiast dusić ją w piekarniku polewając bulionem drobiowym – lepiej użyć do tego celu piwa. Piwo powinno być jasne, dobrze nada się Pilsner. Smak takiej golonki będzie bardziej wyrazisty, a ona sama krucha i rozpływająca się w ustach.

Gulasz, kociołek, duszone mięsa – do wszystkich takich dań możemy zastosować wino. Jeśli zależy nam na kruchości – dolewamy wino białe, półsłodkie, zaś jeśli chcemy stworzyć lekko cierpki sos – dolewamy do dania 150 mililitrów wytrawnego, czerwonego wina. Warto mieć na uwadze fakt, iż Polskie wina są doskonałe do dań. Nie musimy się kosztować sięgając po czeskie czy francuskie trunki.

Alkohol w kuchni – nowa moda?

Stosowanie alkoholu nie jest przejawem dewiacji, patologii lub innych negatywnych zachowań. Jest pokazem nowoczesności. Wiele polskich dań można poprawić jedynie za pomocą alkoholu. Sami próbowaliśmy gołąbków w sosie pomidorowym i z redukowanego wina. Smak? Obłędny.

Najciekawszym etapem będzie na pewno testowanie alkoholu w daniach. Próbujcie go mieszać z potrawami, balansujcie smakami, objętością itd. Jesteśmy przekonani, iż w krótkim czasie ulepszycie wiele polskich dań do tego stopnia, że alkohol w kuchni stanie się dla Was nieodłącznym elementem gotowania!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.